Un buchet de mireasa este mai plin de simbolism decat orice alt aranjament. Buchetul in sine trebuie sa fie deosebit, astfel incat sa poata scoate in evidenta frumusetea miresei, insa, cel mai adesea, nu numai asta conteaza. Superstitioase sau nu, adesea, miresele si nasele aleg buchetele si in functie de semnificatia florilor si de culoarea lor.
Chiar daca albul este asociat cu nunta, sa mergi la altar purtand in brate un buchet alb complet prevesteste, pentru cei supestitiosi, o perioada de ghinion. Asta pentru ca florile albe sunt considerate potrivite pentru inmormantari.
Initial, buchetul miresei era alcatuit din plante mirositoare care aveau drept scop alungarea spiritelor rele. Grecii si romanii puneau aceste plante in parul mireselor. Mai tarziu, in epoca victoriana, aceste flori au fost stranse intr-un buchet. In mod traditional ierburile si plantele medicinale isi gaseau adesea locul intr-un buchet de mireasa. Galbenelele, care simbolizeaza in mod normal constanta si rezistenta, erau incluse la fel de des in buchetul de nunta ca si trandafirii pentru ca reprezinta dragostea eterna.
Obiceiul aruncarii buchetului de mireasa a inceput in secolul 14, cand cel care reusea sa obtina o bucata din rochia de mireasa si sa o duca acasa considera ca va avea noroc in anul ce urmeaza. Astfel ca la sfarsitul nuntii rochia miresei era sfasiata de oaspeti. Asa ca s-a gasit o alternativa.
Practic, aruncarea buchetului simbolizeaza renuntarea miresei la viata de celibatara si in acelasi timp daruirea de noroc in dragoste celei care-l prinde. Se presupune ca cea care prinde buchetul la nunta este urmatoarea care se va casatori.